ACC 560 Week 10 Quiz – Strayer University NEW

ACC/560 Week 10 Quiz – Strayer NEW
Click On The Link Below to Purchase A+ Graded Material
Instant Download

http://budapp.net/ACC-560-Week-10-Quiz-Strayer-NEW-ACC560W10Q.htm

 

Week 10 Quiz 9: Chapter 13

TRUE-FALSE STATEMENTS
1. The statement of cash flows is a required statement that must be prepared along with an income statement, balance sheet, and retained earnings statement.

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

2. For external reporting, a company must prepare either an income statement or a statement of cash flows, but not both.

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

3. A primary objective of the statement of cash flows is to show the income or loss on investing and financing transactions.

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

4. A statement of cash flows indicates the sources and uses of cash during a period.

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

5. A statement of cash flows should help investors and creditors assess the entity’s ability to generate future income.

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

6. The information in a statement of cash flows helps investors and creditors assess the company’s ability to pay dividends and meet obligations.

Ans: LO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

7. Financial statement readers can determine future investing and financing transactions by examining a company’s statement of cash flows.

Ans: LO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

8. In preparing a statement of cash flows, the issuance of debt should be reported separately from the retirement of debt.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: None, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

9. Noncash investing and financing activities must be reported in the body of a statement of cash flows.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

10. The statement of cash flows classifies cash receipts and payments as operating, nonoperating, financial, and extraordinary activities.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

11. The sale of land for cash would be classified as a cash inflow from an investing activity.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

12. Cash flow from investing activities is considered the most important category on the statement of cash flows because it is considered the best measure of expected income.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

13. The receipt of dividends from long-term investments in stock is classified as a cash inflow from investing activities.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

14. The payment of interest on bonds payable is classified as a cash outflow from operating activities.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

15. Any item that appears on the income statement would be considered as either a cash inflow or cash outflow from operating activities.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

16. The acquisition of a building by issuing bonds would be considered an investing and financing activity that did not affect cash.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

17. All major financing and investing activities affect cash.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: FSA

18. Cash provided by operations is generally equal to operating income.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

19. Using the indirect method, an increase in accounts receivable during a period is deducted from net income in calculating cash provided by operations.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

20. Using the indirect method, an increase in accounts payable during a period is deducted from net income in calculating cash provided by operations.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

21. A loss on sale of equipment is added to net income in determining cash provided by operations under the indirect method.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

22. In preparing a statement of cash flows, an increase in the Common Stock and Treasury Stock accounts during a period would be an investing activity.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

23. Cash provided by operating activities fails to take into account that a company must invest in new fixed assets just to maintain its current level of operations.

Ans: LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

24. Free cash flow equals cash provided by operations less capital expenditures and cash dividends.

Ans: LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

a25. The use of a worksheet to prepare a statement of cash flows is optional.

Ans: LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a26. During the year, Income Tax Expense amounted to $30,000 and Income Taxes Payable increased by $4,000; therefore, the cash paid for income taxes was $26,000.

Ans: LO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a27. The loss on disposal of plant assets is a debit to the operating section of the cash account.

Ans: LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

a28. The change in cash is equal to the change in liabilities less the change in equity plus the change in noncash assets.

Ans: LO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

a29. During a period, cost of goods sold + an increase in inventory + an increase in accounts payable = cash paid to suppliers.

Ans: LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a30. Operating expenses + an increase in prepaid expenses – a decrease in accrued expenses payable = cash payments for operating expenses.

Ans: LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

31. The statement of cash flows classifies cash receipts and cash payments into two categories: operating activities and nonoperating activities.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: Communications, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Communication, IMA: Reporting

32. Financing activities include the obtaining of cash from issuing debt and repaying the amounts borrowed.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

33. The adjusted trial balance is the only item needed to prepare the Statement of Cash Flows.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

34. Under the indirect method, retained earnings is adjusted for items that affected reported net income but did not affect cash.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

a35. The reconciling entry for depreciation expense in a worksheet is a credit to Accumulated Depreciation and a debit to Operating-Depreciation Expense.

Ans: LO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a36. Under the direct method, the formula for computing cash collections from customers is sales revenues plus the increase in accounts receivable or minus the decrease in accounts receivable.

Ans: LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
37. The statement of cash flows should help investors and creditors assess each of the following except the
a. entity’s ability to generate future income.
b. entity’s ability to pay dividends.
c. reasons for the difference between net income and net cash provided by operating activities.
d. cash investing and financing transactions during the period.

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

38. The statement of cash flows
a. must be prepared on a daily basis.
b. summarizes the operating, financing, and investing activities of an entity.
c. is another name for the income statement.
d. is a special section of the income statement.

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

39. Which one of the following items is not generally used in preparing a statement of cash flows?
a. Adjusted trial balance
b. Comparative balance sheets
c. Current income statement
d. Additional information

Ans: LO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

40. The primary purpose of the statement of cash flows is to
a. provide information about the investing and financing activities during a period.
b. prove that revenues exceed expenses if there is a net income.
c. provide information about the cash receipts and cash payments during a period.
d. facilitate banking relationships.

Ans: LO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

41. If a company reports a net loss, it
a. may still have a net increase in cash.
b. will not be able to pay cash dividends.
c. will not be able to get a loan.
d. will not be able to make capital expenditures.

Ans: LO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

42. In addition to the three basic financial statements, which of the following is also a required financial statement?
a. the “Cash Budget”
b. the Statement of Cash Flows
c. the Statement of Cash Inflows and Outflows
d. the “Cash Reconciliation”

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

43. The statement of cash flows will not report the
a. amount of checks outstanding at the end of the period.
b. sources of cash in the current period.
c. uses of cash in the current period.
d. change in the cash balance for the current period.

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

44. The statement of cash flows reports each of the following except
a. cash receipts from operating activities.
b. cash payments from investing activities.
c. the net change in cash.
d. cash sales.

Ans: LO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

45. Each of the following are particularly interested in the statement of cash flows except
a. creditors.
b. employees.
c. shareholders.
d. government agencies.

Ans: LO: 1, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

46. Lending money and collecting the loans are
a. operating activities.
b. investing activities.
c. financing activities.
d. Non-cash investing and financing activities.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

47. The cash effects of transactions that create revenues and expenses are
a. financing activities.
b. investing activities.
c. operating activities.
d. processing activities.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Industry/Sector, AICPA FN: Risk Analysis, AICPA PC: None, IMA: Business Economics

48. The acquisition of land by issuing common stock is
a. a noncash transaction which is not reported in the body of a statement of cash flows.
b. a cash transaction and would be reported in the body of a statement of cash flows.
c. a noncash transaction and would be reported in the body of a statement of cash flows.
d. only reported if the statement of cash flows is prepared using the direct method.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

49. The order of presentation of activities on the statement of cash flows is
a. operating, investing, and financing.
b. operating, financing, and investing.
c. financing, operating, and investing.
d. financing, investing, and operating.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

50. Financing activities involve
a. lending money.
b. acquiring investments.
c. issuing debt.
d. acquiring long-lived assets.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

51. Investing activities include
a. collecting cash on loans made.
b. obtaining cash from creditors.
c. obtaining capital from owners.
d. repaying money previously borrowed.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

52. Generally, the most important category on the statement of cash flows is cash flows from
a. operating activities.
b. investing activities.
c. financing activities.
d. significant noncash activities.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

53. The category that is generally considered to be the best measure of a company’s ability to continue as a going concern is
a. cash flows from operating activities.
b. cash flows from investing activities.
c. cash flows from financing activities.
d. usually different from year to year.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

54. Cash receipts from interest and dividends are classified as
a. financing activities.
b. investing activities.
c. operating activities.
d. either financing or investing activities.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

55. Each of the following is an example of a significant noncash activity except
a. conversion of bonds into common stock.
b. exchanges of plant assets.
c. issuance of debt to purchase assets.
d. stock dividends.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

56. If a company has both an inflow and outflow of cash related to property, plant, and equipment, the
a. two cash effects can be netted and presented as one item in the investing activities section.
b. cash inflow and cash outflow should be reported separately in the investing activities section.
c. two cash effects can be netted and presented as one item in the financing activities section.
d. cash inflow and cash outflow should be reported separately in the financing activities section.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

57. Of the items below, the one that appears first on the statement of cash flows is
a. noncash investing and financing activities.
b. net increase (decrease) in cash.
c. cash at the end of the period.
d. cash at the beginning of the period.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

58. Which of the following transactions does not affect cash during a period?
a. Write-off of an uncollectible account
b. Collection of an accounts receivable
c. Sale of treasury stock
d. Exercise of the call option on bonds payable

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

59. Significant noncash transactions would not include
a. conversion of bonds into common stock.
b. asset acquisition through bond issuance.
c. treasury stock acquisition.
d. exchange of plant assets.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

60. In preparing a statement of cash flows, a conversion of bonds into common stock will be reported in
a. the financing section.
b. the “extraordinary” section.
c. a separate schedule or note to the financial statements.
d. the stockholders’ equity section.

Ans: LO: 2, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

61. Indicate where the event paid income taxes would appear, if at all, on the statement of cash flows.
a. Operating activities section
b. Investing activities section
c. Financing activities section
d. Does not represent a cash flow

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

62. Indicate where the event common stock issued for cash would appear, if at all, on the indirect statement of cash flows.
a. Operating activities section
b. Investing activities section
c. Financing activities section
d. Does not represent a cash flow

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

63. Indicate where the event purchased land for cash would appear, if at all, on the indirect statement of cash flows.
a. Operating activities section
b. Investing activities section
c. Financing activities section
d. Does not represent a cash flow

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

64. Indicate where the event purchased land and a building with a mortgage would appear, if at all, on the indirect statement of cash flows.
a. Operating activities section
b. Investing activities section
c. Financing activities section
d. Does not represent a cash flow

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

65. Joan’s Vegetable Market had the following transactions during 2013:
1. Issued $60,000 of par value common stock for cash.
2. Repaid a 6 year note payable in the amount of $21,000.
3. Acquired land by issuing common stock of par value $50,000.
4. Declared and paid a cash dividend of $5,000.
5. Sold a long-term investment (cost $63,000) for cash of $6,000.
6. Acquired an investment in IBM stock for cash of $10,000.
What is the net cash provided by financing activities?
a. $34,000
b. $80,000
c. $39,000
d. $0

Ans: LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

66. Joan’s Vegetable Market had the following transactions during 2013:
1. Issued $50,000 of par value common stock for cash.
2. Repaid a 6 year note payable in the amount of $22,000.
3. Acquired land by issuing common stock of par value $100,000.
4. Declared and paid a cash dividend of $2,000.
5. Sold a long-term investment (cost $63,000) for cash of $6,000.
6. Acquired an investment in IBM stock for cash of $12,000.
What is the net cash provided by investing activities?
a. $12,000
b. $32,000
c. ($6,000)
d. $6,000

Ans: LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

67. Miracle Company purchased treasury stock with a cost of $15,000 during 2013. During the year, the company paid dividends of $20,000 and issued bonds payable for proceeds of $866,000. Cash flows from financing activities for 2013 total
a. $846,000 net cash inflow.
b. $861,000 net cash inflow.
c. $866,000 net cash outflow.
d. $831,000 net cash inflow.

Ans: LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

68. Carrot Company issued common stock for proceeds of $381,000 during 2013. The company paid dividends of $90,000 and issued a long-term note payable for $95,000 in exchange for equipment during the year. The company also purchased treasury stock that had a cost of $18,000. The financing section of the statement of cash flows will report net cash inflows of
a. $273,000.
b. $489,000.
c. $183,000.
d. $363,000.

Ans: LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

69. In Garland Company, land decreased $140,000 because of a cash sale for $140,000, the equipment account increased $40,000 as a result of a cash purchase, and Bonds Payable increased $130,000 from issuance for cash at face value. The net cash provided by investing activities is
a. $140,000.
b. $230,000.
c. $100,000.
d. $110,000.

Ans: LO: 2, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

70. Accounts receivable arising from sales to customers amounted to $85,000 and $75,000 at the beginning and end of the year, respectively. Income reported on the income statement for the year was $285,000. Exclusive of the effect of other adjustments, the cash flows from operating activities to be reported on the statement of cash flows is
a. $285,000.
b. $295,000.
c. $445,000.
d. $275,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

71. Accounts receivable arising from sales to customers amounted to $45,000 and $50,000 at the beginning and end of the year, respectively. Income reported on the income statement for the year was $160,000. Exclusive of the effect of other adjustments, the cash flows from operating activities to be reported on the statement of cash flows is
a. $160,000.
b. $165,000.
c. $205,000.
d. $155,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

72. Winston Company reported net income of $50,000 for the year. During the year, accounts receivable decreased by $7,000, accounts payable increased by $3,000 and depreciation expense of $5,000 was recorded. Net cash provided by operating activities for the year is
a. $40,000.
b. $65,000.
c. $49,000.
d. $45,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

73. Blocker Company reported a net loss of $5,000 for the year ended December 31, 2013. During the year, accounts receivable increased $14,000, merchandise inventory decreased $10,000, accounts payable decreased by $20,000, and depreciation expense of $10,000 was recorded. During 2013, operating activities
a. used net cash of $19,000.
b. used net cash of $27,000.
c. provided net cash of $27,000.
d. provided net cash of $17,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

74. The net income reported on the income statement for the current year was $225,000. Depreciation recorded on plant assets was $38,000. Accounts receivable and inventories increased by $2,000 and $8,000, respectively. Prepaid expenses and accounts payable decreased by $1,000 and $11,000 respectively. How much cash was provided by operating activities?
a. $205,000
b. $243,000
c. $225,000
d. $259,000

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

75. The net income reported on the income statement for the current year was $240,000. Depreciation was $50,000. Account receivable and inventories decreased by $10,000 and $30,000, respectively. Prepaid expenses and accounts payable increased, respectively, by $1,000 and $8,000. How much cash was provided by operating activities?
a. $301,000
b. $337,000
c. $321,000
d. $329,000

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

76. If a gain of $15,000 is incurred in selling (for cash) office equipment having a book value of $100,000, the total amount reported in the cash flows from investing activities section of the statement of cash flows is
a. $95,000.
b. $115,000.
c. $100,000.
d. $15,000.

Ans: LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

77. If a loss of $20,000 is incurred in selling (for cash) office equipment having a book value of $80,000, the total amount reported in the cash flows from investing activities section of the statement of cash flows is
a. $60,000.
b. $80,000.
c. $100,000.
d. $20,000.

Ans: LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

78. Madison Company reported net income of $100,000 for the year ended December 31, 2013. During the year, inventories decreased by $12,000, accounts payable decreased by $18,000, depreciation expense was $20,000 and a gain on disposal of equipment of $9,000 was recorded. Net cash provided by operating activities in 2013 using the indirect method was
a. $154,000.
b. $105,000.
c. $112,000.
d. $90,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

79. The third (final) step in preparing the statement of cash flows is to
a. analyze changes in noncurrent asset and liability accounts.
b. compare the net change in cash with the change in the cash account reported on the balance sheet.
c. determine net cash provided by operating activities.
d. list the noncash activities.

Ans: LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

80. Which one of the following items is not necessary in preparing a statement of cash flows?
a. Determine the change in cash
b. Determine the cash provided by operations
c. Determine cash from financing and investing activities
d. Determine the cash in all bank accounts

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

81. If accounts receivable have increased during the period,
a. revenues on an accrual basis are less than revenues on a cash basis.
b. revenues on an accrual basis are greater than revenues on a cash basis.
c. revenues on an accrual basis are the same as revenues on a cash basis.
d. expenses on an accrual basis are greater than expenses on a cash basis.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

82. If accounts payable have increased during a period,
a. revenues on an accrual basis are less than revenues on a cash basis.
b. expenses on an accrual basis are less than expenses on a cash basis.
c. expenses on an accrual basis are greater than expenses on a cash basis.
d. expenses on an accrual basis are the same as expenses on a cash basis.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

83. Which one of the following affects cash during a period?
a. Recording depreciation expense
b. Declaration of a cash dividend
c. Write-off of an uncollectible account receivable
d. Payment of an accounts payable

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

84. In calculating cash flows from operating activities using the indirect method, a gain on the sale of equipment is
a. added to net income.
b. deducted from net income.
c. ignored because it does not affect cash.
d. not reported on a statement of cash flows.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

85. Dino Company reported net income of $72,000 for the year. During the year, accounts receivable increased by $7,000, accounts payable decreased by $3,000 and depreciation expense of $5,000 was recorded. Net cash provided by operating activities for the year is
a. $67,000.
b. $87,000.
c. $71,000.
d. $72,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

86. Fare Company reported a net loss of $31,000 for the year ended December 31, 2013. During the year, accounts receivable decreased $15,000, merchandise inventory increased $24,000, accounts payable increased by $30,000, and depreciation expense of $15,000 was recorded. During 2013, operating activities
a. used net cash of $5,000.
b. used net cash of $23,000.
c. provided net cash of $5,000.
d. provided net cash of $23,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

87. Starting with net income and adjusting it for items that affected reported net income but which did not affect cash is called the
a. direct method.
b. indirect method.
c. working capital method.
d. cost-benefit method.

Ans: LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

88. In calculating net cash provided by operating activities using the indirect method, an increase in prepaid expenses during a period is
a. deducted from net income.
b. added to net income.
c. ignored because it does not affect income.
d. ignored because it does not affect expenses.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

89. Using the indirect method, patent amortization expense for the period
a. is deducted from net income.
b. causes cash to increase.
c. causes cash to decrease.
d. is added to net income.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

90. In developing the cash flows from operating activities, most companies in the U. S.
a. use the direct method.
b. use the indirect method.
c. present both the indirect and direct methods in their financial reports.
d. prepare the operating activities section on the accrual basis.

Ans: LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

91. Each of the following is added to net income in computing net cash provided by operating activities except
a. amortization expense.
b. an increase in accrued expenses payable.
c. a gain on sale of equipment.
d. a decrease in inventory.

Ans: LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

92. Which of the following would be subtracted from net income using the indirect method?
a. Depreciation expense
b. An increase in accounts receivable
c. An increase in accounts payable
d. A decrease in prepaid expenses

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

93. Which of the following would be added to net income using the indirect method?
a. An increase in accounts receivable
b. An increase in prepaid expenses
c. Depreciation expense
d. A decrease in accounts payable

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

94. Which of the following would not be an adjustment to net income using the indirect method?
a. Depreciation Expense
b. An increase in Prepaid Insurance
c. Amortization Expense
d. An increase in Land

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

95. In calculating cash flows from operating activities using the indirect method, a loss on the sale of equipment will appear as a(n)
a. subtraction from net income.
b. addition to net income.
c. addition to cash flow from investing activities.
d. subtraction from cash flow from investing activities.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

96. Which of the following adjustments to convert net income to net cash provided by operating activities is correct?
Add to Net Income Deduct from Net Income
a. Accounts Receivable increase decrease
b. Prepaid Expenses increase decrease
c. Inventory decrease increase
d. Taxes Payable decrease increase

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 2, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

97. Which of the following adjustments to convert net income to net cash provided by operating activities is incorrect?
Add to Net Income Deduct from Net Income
a. Accounts Receivable decrease increase
b. Prepaid Expenses increase decrease
c. Inventory decrease increase
d. Accounts Payable increase decrease

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 2, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

98. Which of the following adjustments to convert net income to net cash provided by operating activities is not added to net income?
a. Gain on Sale of Equipment
b. Depreciation Expense
c. Amortization Expense
d. Depletion Expense

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

99. Using the indirect method, if equipment is sold at a gain, the
a. sale proceeds received are deducted in the operating activities section.
b. sale proceeds received are added in the operating activities section.
c. amount of the gain is added in the operating activities section.
d. amount of the gain is deducted in the operating activities section.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

100. A company had net income of $210,000. Depreciation expense is $26,000. During the year, Accounts Receivable and Inventory increased $15,000 and $40,000, respectively. Prepaid Expenses and Accounts Payable decreased $2,000 and $4,000, respectively. There was also a loss on the sale of equipment of $3,000. How much cash was provided by operating activities?
a. $176,000
b. $182,000
c. $256,000
d. $268,000

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

101. On the statement of cash flows using the indirect method, patent amortization expense will
a. be added to net income in the operating section.
b. be deducted from net income in the operating section.
c. appear as an inflow of cash in the investing section.
d. appear as an outflow of cash in the investing section.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

102. The indirect and direct methods of preparing the statement of cash flows are identical except for the
a. significant noncash activity section.
b. operating activities section.
c. investing activities section.
d. financing activities section.

Ans: LO: 3, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

103. Land acquired from the issuance of common stock is reported
a. as a financing activity.
b. as an investing activity.
c. as an operating activity.
d. in a separate schedule at the bottom of the statement.

Ans: LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

104. In Numar Company, Treasury Stock increased $25,000 from a cash purchase, and Retained Earnings increased $75,000 as a result of net income of $120,000 and cash dividends paid of $45,000. Net cash used by financing activities is:
a. $25,000.
b. $45,000.
c. $120,000.
d. $70,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

105. In Flagg Company, net income is $280,000. If accounts receivable increased $145,000 and accounts payable decreased $50,000, net cash provided by operating activities using the indirect method is:
a. $85,000.
b. $185,000.
c. $375,000.
d. $475,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

106. In Stretch Company, there was an increase in the land account during the year of $48,000. Analysis reveals that the change resulted form a cash sale of land at cost $110,000, and a cash purchase of land for $158,000. In the statement of cash flows, the change in the land account should be reported in the investment section:
a. as a net purchase of land, $48,000.
b. only as a purchase of land $158,000.
c. as a purchase of land $158,000 and a sale of land $110,000.
d. only as a sale of land $110,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 4, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

107. The following data are available for Simpson Corporation.
Net income $300,000
Depreciation expense 60,000
Dividends paid 90,000
Gain on sale of land 15,000
Decrease in accounts receivable 30,000
Decrease in accounts payable 45,000

MC. 107 (cont.)
Net cash provided by operating activities is:
a. $240,000.
b. $330,000.
c. $360,000.
d. $420,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

108. The following data are available for Nemo Corporation.
Sale of land $250,000
Sale of equipment $125,000
Issuance of common stock 140,000
Purchase of equipment 60,000
Payment of cash dividends 120,000

Net cash provided by investing activities is:
a. $315,000.
b. $260,000.
c. $335,000.
d. $455,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

109. The following data are available for Quarter Company.
Increase in accounts payable $120,000
Increase in bonds payable 400,000
Sale of investments 150,000
Issuance of common stock 180,000
Payment of cash dividends 90,000

Net cash provided by financing activities is:
a. $280,000.
b. $490,000.
c. $460,000.
d. $520,000.

Ans: LO: 3, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

110. If $250,000 of bonds are issued during the year but $100,000 of old bonds are retired during the year, the statement of cash flows will show a(n)
a. net increase in cash of $150,000.
b. net decrease in cash of $150,000.
c. increase in cash of $250,000 and a decrease in cash of $100,000.
d. net gain on retirement of bonds of $150,000.

Ans: LO: 3, 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

111. Which of the following changes in retained earnings during a period will be reported in the financing activities section of the statement of cash flows?
1. Declaration and payment of a cash dividend during the period.
2. Net income for the period.
a. 1
b. 2
c. Neither 1 nor 2.
d. Both 1 and 2.

Ans: LO: 3, 6, Bloom: C, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

112. The statement of cash flows
a. is prepared instead of an income statement under generally accepted accounting principles.
b. is used to assess an entity’s ability to pay dividends and meet obligations.
c. is prepared from comparative income statements.
d. reflects earnings per share figures on a cash basis and on an accrual basis in the body of the statement.

Ans: LO: 3, 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

113. In preparing the statement of cash flows, determining the net increase or decrease in cash requires the use of
a. the adjusted trial balance.
b. the current period’s balance sheet.
c. a comparative balance sheet.
d. a comparative income statement.

Ans: LO: 3, 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

114. To determine the net cash provided (used) by operating activities, it is necessary to analyze
a. the current year’s income statement.
b. a comparative balance sheet.
c. additional information.
d. all of these.

Ans: LO: 3, 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

115. Which of the following would not be needed to determine net cash provided by operating activities?
a. Depreciation expense
b. Change in accounts receivable
c. Payment of cash dividends
d. Change in prepaid expenses

Ans: LO: 3, 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

116. When equipment is sold for cash, the amount received is reflected as a cash
a. inflow in the operating section.
b. inflow in the financing section.
c. inflow in the investing section.
d. outflow in the operating section.

Ans: LO: 3, 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

117. The statement of cash flows will not provide insight into
a. why dividends were not increased.
b. whether cash flow is greater than net income.
c. the exact proceeds of a future bond issue.
d. how the retirement of debt was accomplished.

Ans: LO: 3, 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Risk Analysis, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Business Economics

118. Which of the following transactions would not be classified as a financing activity?
a. Purchase of treasury stock
b. Payment of dividends
c. Issuance of bonds at a discount
d. Purchase of a long-term investment in bonds

Ans: LO: 3, 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

119. A measure that describes the cash remaining from operations after adjustment for capital expenditures and dividends is
a. adjusted cash from operations.
b. cash provided by operations.
c. free cash flow.
d. net cash provided by operating activities.

Ans: LO: 4, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

120. Free cash flow equals cash provided by
a. operations less capital expenditures and cash dividends.
b. operations less cash dividends.
c. investing activities less capital expenditures and cash dividends.
d. operations less capital expenditures.

Ans: LO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

121. Collins Pest Control Products has the following information available:
Net Income $25,000
Cash Provided by Operations 31,000
Cash Sales 65,000
Capital Expenditures 11,000
Dividends Paid 3,000
What is Collins’ free cash flow?
a. $28,000
b. $20,000
c. $17,000
d. $11,000

Ans: LO: 4, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

122. During 2013, Korman Industries reported cash provided by operations of $690,000, cash used in investing of $1,029,000, and cash used in financing of $135,000. In addition, cash spent for fixed assets during the period was $414,000. No dividends were paid. Based on this information, what was Korman’s free cash flow?
a. ($339,000)
b. $1,440,000
c. $276,000
d. ($888,000)

Ans: LO: 4, Bloom: AN, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

123. All of the following statements about free cash flow are false except:
a. Significant free cash flow indicates less potential to finance new investments.
b. Free cash flow is most commonly calculated by subtracting capital expenditures from cash provided by operations and then adding cash dividends.
c. Free cash flow is not reported on the statement of cash flows.
d. Significant free cash flow indicates less potential to pay additional dividends.

Ans: LO: 4, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

a124. In the Gannett Company, the beginning and ending balances in Land were $198,000 and $240,000 respectively. During the year, land costing $50,000 was sold for $50,000 cash, and land costing $92,000 was purchased for cash. The entries in the reconciling columns of the worksheet will include a:
a. credit to Land $50,000 and a debit to Sale of Land $50,000 under investing activities.
b. debit to Land $92,000 and a credit to Purchase of Land $92,000 under financing activities.
c. net debit to Land $42,000 and a credit to Purchase of Land $42,000 under investing activities.
d. credit to Land $50,000 and a debit to Sale of Land $50,000 under financing activities.

Ans: LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

a125. When listing accounts in the statement of cash flows worksheet, the accumulated depreciation account is shown
a. with accounts that have credit balances.
b. with accounts that have debit balances.
c. as a credit under the reconciling items.
d. as a debit under the reconciling items.

Ans: LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

a126. In the bottom portion of the statement of cash flows worksheet,
a. inflows of cash are debits in the reconciling columns.
b. outflows of cash are debits in the reconciling columns.
c. information pertaining to investing and financing activities only is entered.
d. only significant noncash transactions are entered.

Ans: LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

a127. On the statement of cash flows worksheet,
a. significant noncash investing and financing activities are not entered in the reconciling columns.
b. a decrease in cash will be offset by a debit in the reconciling items columns at the bottom of the worksheet.
c. an increase in cash will be offset by a debit in the reconciling items column at the bottom of the worksheet.
d. income statement accounts are listed after balance sheet accounts in the top half of the worksheet under the indirect method.

Ans: LO: 5, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

128. In the Paper Corporation, cash receipts from customers were $138,000, cash payments for operating expenses were $102,000, and one-third of the company’s $6,300 income taxes were paid during the year. Net cash provided by operating activities is:
a. $36,000.
b. $29,700.
c. $33,900.
d. $31,800.

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

a 129. Each of the following would be reported under operating activities except cash receipts
a. from sales of goods.
b. from sales of investments.
c. of interest on loans.
d. of dividends from investments.

Ans: LO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

a 130. Which of the following statements concerning the statement of cash flows is true?
a. The statement of cash flows is usually more accurate when using the indirect method.
b. If the direct method is used, a supplementary schedule reconciling the net income to net cash from operating activities must still be provided.
c. The statement of cash flows reflects both earnings per share and cash per share.
d. The statement of cash flows is an optional financial statement for external reporting purposes.

Ans: LO: 6, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 2, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

a131. Crush Company reports the following:
End of Year Beginning of Year
Inventory $27,000 $42,000
Accounts Payable 32,000 12,000
If cost of goods sold for the year is $210,000, the amount of cash paid to suppliers is
a. $215,000.
b. $205,000.
c. $175,000.
d. $245,000.

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a132. During the year, Salaries and Wages Payable decreased by $6,000. If Salaries and Wages Expense amounted to $170,000 for the year, the cash paid to employees (including deductions from gross pay) is
a. $176,000.
b. $170,000.
c. $164,000.
d. $182,000.

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Medium, Min: 2, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a133. Gore Company reports a $16,000 increase in inventory and a $6,000 increase in accounts payable during the year. Cost of Goods Sold for the year was $160,000. The cash payments made to suppliers were
a. $160,000.
b. $170,000.
c. $140,000.
d. $155,000.

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a134. Ranger Company had credit sales of $550,000. The beginning accounts receivable balance was $40,000 and the ending accounts receivable balance was $140,000. What were the cash collections from customers during the period?
a. $650,000
b. $550,000
c. $450,000
d. $590,000

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a135. Hark Inc. had cash sales of $400,000 and credit sales of $1,100,000. The accounts receivable balance increased $25,000 during the year. How much cash did Hark receive from its customers during the year?
a. $1,475,000
b. $1,075,000
c. $1,500,000
d. $725,000

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a136. Barry Company had a cost of purchases of $250,000. The comparative balance sheet analysis revealed a $10,000 decrease in inventory and a $20,000 increase in accounts payable. What were Barry’s cash payments to suppliers?
a. $230,000
b. $220,000
c. $260,000
d. $280,000

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a137. Thomas Company had an increase in inventory of $45,000. The cost of goods sold was $90,000. There was a $6,000 decrease in accounts payable from the prior period. What were Thomas’ cash payments to suppliers?
a. $141,000
b. $51,000
c. $129,000
d. $96,000

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a138. Which of the following items does not appear in the statement of cash flows under the direct method?
a. Cash payments to suppliers
b. Cash collections from customers
c. Depreciation Expense
d. Cash from the sale of equipment

Ans: LO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

a139. Lager Company has other operating expenses of $75,000. There has been a decrease in prepaid expenses of $4,000 during the year, and accrued liabilities are $6,000 larger than in the prior period. What were Lager’s cash payments for operating expenses?
a. $77,000
b. $73,000
c. $65,000
d. $75,000

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a140. Damien Corporation shows income tax expense of $80,000. There has been a $5,000 decrease in federal income taxes payable and a $8,000 increase in state income taxes payable during the year. What was Damien’s cash payment for income taxes?
a. $80,000
b. $77,000
c. $75,000
d. $93,000

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a141. Monitor Company has other operating expenses of $250,000. There has been an increase in prepaid expenses of $15,000 during the year, and accrued liabilities are $22,000 lower than in the prior period. Using the direct method of reporting cash flows from operating activities, what were Monitor’s cash payments for operating expenses?
a. $243,000
b. $257,000
c. $213,000
d. $287,000

Ans: LO: 6, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

a142. The cost of goods sold during the year was $185,000. Merchandise inventory decreased by $6,000 during the year and accounts payable decreased by $3,000 during the year. Using the direct method of reporting cash flows from operating activities, cash payments for merchandise total
a. $188,000.
b. $182,000.
c. $176,000.
d. $194,000.

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a143. Bongo Company reports a $25,000 increase in inventory and a $10,000 decrease in accounts payable during the year. Cost of Goods Sold for the year was $180,000. Using the direct method of reporting cash flows from operating activities, cash payments made to suppliers were
a. $180,000.
b. $190,000.
c. $215,000.
d. $135,000.

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a144. During 2013, Uma Company had $160,000 in cash sales and $1,200,000 in credit sales. The accounts receivable balances were $180,000 and $212,000 at December 31, 2012 and 2013, respectively. Using the direct method of reporting cash flows from operating activities, what was the total cash collected from all customers during 2013?
a. $1,168,000
b. $1,392,000
c. $1,360,000
d. $1,328,000

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

a145. The operating section of the cash account includes debits for each of the following except
a. depreciation expense.
b. net income.
c. a loss on disposal of equipment.
d. an increase in prepaid expense.

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 3, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

146. Which of the following steps is not required in preparing the statement of cash flows?
a. Determine the net change in cash.
b. Determine the net cash provided by operating activities.
c. Determine cash from investing and financing activities.
d. Determine the change in current assets.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: Problem Solving, IMA: FSA

147. Financing activities involve
a. lending money to other entities and collecting on those loans.
b. cash receipts from sales of goods and services.
c. acquiring and disposing of productive long-lived assets.
d. long-term liability and owners’ equity items.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

148. The information to prepare the statement of cash flows usually comes from each of the following except
a. the comparative balance sheet.
b. the retained earnings statement.
c. additional information.
d. the current income statement.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA

149. The statement of cash flows is prepared from all of the following except
a. the adjusted trial balance.
b. comparative balance sheets.
c. selected transaction data.
d. the current income statement.

Ans: LO: 2, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

150. The information in a statement of cash flows will not help investors to assess the entity’s ability to
a. generate future cash flows.
b. obtain favorable borrowing terms at a bank.
c. pay dividends.
d. pay its obligations when they become due.

Ans: LO: 1, Bloom: C, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

151. In converting net income to net cash provided by operating activities, under the indirect method:
a. decreases in accounts receivable and increases in prepaid expenses are added.
b. decreases in inventory and increases in accrued liabilities are added.
c. decreases in accounts payable and decreases in inventory are deducted.
d. increases in accounts receivable and increases in accrued liabilities are deducted.

Ans: LO: 3, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: None, IMA: Reporting

152. In the Rogers Company, land decreased $75,000 because of a cash sale for $75,000, the equipment account increased $20,000 as a result of a cash purchase, and Bonds Payable increased $70,000 from an issuance for cash at face value. The net cash provided by investing activities is
a. $75,000.
b. $125,000.
c. $55,000.
d. $50,000.

Ans: LO: 3, 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

a153. Corgan Company uses the direct method in determining net cash provided by operating activities, During the year, operating expenses were $290,000, prepaid expenses increased $20,000, and accrued expenses payable increased $30,000. Cash payments for operating expenses were
a. $240,000.
b. $340,000.
c. $300,000.
d. $280,000.

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

a 154. Bath Company uses the direct method in determining net cash provided by operating activities. The income statement shows income tax expense $80,000. Income taxes payable were $35,000 at the beginning of the year and $25,000 at the end of the year. Cash payments for income taxes are
a. $50,000.
b. $80,000.
c. $90,000.
d. $140,000.

Ans: LO: 6, Bloom: AP, Difficulty: Hard, Min: 5, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Reporting, AICPA PC: Problem Solving, IMA: Reporting

a155. When a worksheet is used, all but one of the following statements is correct. The incorrect statement is
a. Reconciling items on the worksheet are not journalized or posted.
b. The bottom portion of the worksheet shows the statement of cash flows effects.
c. The balance sheet accounts portion of the worksheet is divided into two parts: assets, and liabilities and stockholders’ equity.
d. Each line pertaining to a balance sheet account should foot across.

Ans: LO: 5, Bloom: K, Difficulty: Easy, Min: 1, AACSB: None, AICPA BB: Legal/Regulatory, AICPA FN: Measurement, AICPA PC: None, IMA: FSA